Anbefaler flåttvaksine

FLÅTT: En flått full av blod. Folkehelseinstituttet anbefaler nå TBE-vaksine til barn og voksne i Lyngdal.

FLÅTT: En flått full av blod. Folkehelseinstituttet anbefaler nå TBE-vaksine til barn og voksne i Lyngdal. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Folkehelseinstituttet anbefaler nå vaksine mot flåttsykdommen TBE for barn og voksne i kystområdene i Agder.

DEL

FLÅTT: Risikoen for smitte er nå høyest i kystområder i Agderfylkene, Telemark, Vestfold, Buskerud og tilgrensende geografiske områder.

Det er også funnet TBE-virus i flått i enkelte områder langs hele kysten nord til Helgeland. Selv om smitte til mennesker hittil har skjedd bare i sørlige kyststrøk, kan det være risiko for smitteoverføring der det finnes TBE-infiserte flått.

Også sommergjester

En oversikt viser at det i perioden 1994 til 2017 ble smittet et sted mellom sju og ti personer i Lyngdal med TBE. Både i Arendal og Larvik ble opp til 25 mennesker smittet med TBE i samme periode. I Audnedal ble det ikke registrert smitte.

Folkehelseinstituttet offentliggjorde sin nye vaksineanbefaling denne uka.

Vaksinasjonsanbefalingene gjelder både fastboende og besøkende.

De som bør vurdere vaksinasjon er for eksempel skogs­arbeidere, orienterings­løpere og personer som bor i telt, går tur eller opp­holder seg mye i «flått-terreng» i områder med kjent risiko for TBE-smitte, skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.

To flåttsykdommer

TBE (engelsk: Tick-borne Encephalitis) er også kjent som skogflåttencefalitt. Dødeligheten er lav, men sykdommen som er en hjernebetennelse, kan alvorlige og langvarige ettervirkninger på sentralnervesystemet.

Det finnes inn kjent behandling for TBE, men man kan forebygge gjennom vaksinering.

Skogflåttencefalitt må ikke forveksles med bakteriesykdommen Lyme borreliose, som også overføres gjennom flåttbitt. Det finnes ikke vaksine mot Lyme borreliose, men denne sykdommen kan behandles.


Artikkeltags