Lyngdals Avis mener: Dugnaden fortsetter

DEL

285 døde. 25 000 smittede. 97 innlagt på sykehus. Likevel er det noen som tror at trusselen fra korona er over. Noen som mener at nå kan de gi blaffen i alle smittevernregler. Selv om nye behandlingsmetoder og bedre rutiner tilsynelatende har gjort koronapandemien mindre dødelig, tar den fortsatt liv. Og det er ikke tilfeldig hvem som dør. Det er de svakeste blant oss, eldre og de med såkalte underliggende sykdommer. Det siste betyr i første rekke lungesykdommer, hjertesykdommer og diabetes. Noen får bare litt ubehag av viruset, omtrent som en influensa. Det er da heller ikke på grunn av dem vi har innført strenge smitteverntiltak. Det er på grunn av de svakeste gruppene. de som faktisk kan dø om de blir syke av koronaviruset.

Den nasjonale dugnaden må fortsette! Vi må hindre at Norge kommer i samme situasjon som Sverige, der koronaviruset fikk spre seg ganske uhindret på institusjoner. Resultatet i nabolandet er skremmende: 6000 svensker har så langt mistet livet. Norge har altså fortsatt under 300 døde. Årsaken er nettopp dugnaden. De aller fleste av oss forholder oss lojalt til det helsemyndighetene beslutter. Vi bruker munnbind der det er nødvendig. Vi lar være å gå på bar og ravefester. Vi ber ikke besteforeldre komme å passe unger som snufser. Det er kjedelig Og for noen går det ut over den psykiske helsen. men det redder liv. Ikke bare det: Det sparer oss for mye smerte og lidelse. Og det sparer nok også fellesskapet for store utgifter – i det lange løp.

Derfor er det viktig at vi fortsatt tenker på våre egne gamle foreldre eller besteforeldre – eller onkel som dessverre har fått emfysem på sine gamle dager. Det er dem vi må sørge for å holde viruset borte fra.

Akkurat denne uka har vi dessuten fått nytt håp. Det meldes om en vaksine som er klar. Den skal ha 90 prosent virkningsgrad. Nå er det snakk om å holde ut. Kanskje bare noen uker!

Artikkeltags