Nå kan du sjekke luftkvaliteten lokalt

Værvarslingstjenesten Yr utvider tilbudet til sine brukere. For første gang kan du sjekke den lokale luftkvaliteten hvor som helst i Norge - som Lyngdal og Audnedal.

DEL

LOKALT NYTT: Har du lurt på hvordan luftkvaliteten er i Lyngdal eller på Byremo I Audnedal?

Nå kan du selv sjekke hvordan det ligger an.

GOD START: Det er god luftkvalitet her i området.

GOD START: Det er god luftkvalitet her i området. Foto:

Varslingsmodellen er utviklet av forskere ved Meteorologisk institutt og viser den lokale luftforurensingen i nåtid og 24 timer framover. Det er særlig svevestøv og nitrogendioksid som forurenser lokalt.

– Modellen kombinerer værvarselet og utslipp for å beregne luftkvaliteten. Slik kan vi dekke hele Norge, ned til et så lite område som 50 meter, sier Bruce Rolstad Denby, seniorforsker ved Meteorologisk institutt.

Yr er Norges største værvarslingstjeneste og er et samarbeid mellom NRK og Meteorologisk institutt. Varselet blir først tilgjengelig på Yrs nye nettsider. I løpet av sesongen vil luftkvalitetsvarselet også slippes i Yr-appen.

- Vinteren er høysesong for luftforurensning, derfor passer det bra å lansere luftkvalitet på Yr nå. Hvis du skal ferdes ute er det ikke bare været som er relevant, men også kvaliteten på lufta du skal bevege deg i, sier Ingrid Støver Jensen, produktutviklingssjef for Yr.

Varslingstjenesten Luftkvalitet i Norge er utviklet av Meteorologisk institutt, Miljødirektoratet, Statens vegvesen Vegdirektoratet, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Sammen utgjør de Luftsamarbeidet, et statlig samarbeid med et felles mål om bedre luftkvalitet i Norge.

Artikkeltags