(Nettavisen)

Denne høsten og vinteren har strømprisene vært et av de aller største samtaleemnene blant folk, og de høye strømprisene ser ikke ut til å forsvinne med det første.

Dobbelrekord

Mandag er det duket for dobbelrekord i Sør-Norge, med både dagsprisrekord og timesrekord. I morgen vil snittprisen per kilwattime (kvh), inkludert moms og avgifter, ligge på 3,1 kroner i Sør-Norge. Mellom klokken 18.00 og klokken 19.00 er det 4,59 kroner kvh, altså nok en rekord.

– Det er en kraftig oppgang fra forrige prisrekord som var 2,56 kroner kvh i snitt og 4,18 kroner kvh i maks-timespris, sier sier produktsjef i Gudbrandsdal Energi, Karl Einar Svor til Nettavisen og fortsetter:

– Rekordprisene vitner om et kraftmarked som er presset til det ytterste, sier Svor.

Han lister opp et par sentrale faktorer som bidrar til at strømprisen nå ligger skyhøyt:

  • Lave temperaturer og dermed økt forbruk
  • Redusert vindkraftproduksjon
  • Den økte CO2-prisen
  • Høye gasspriser


– Alt dette danner bakteppet for prisnivået vi nå ser. Det er tilbud og etterspørsel som gjelder. Det blir dyrt for forbrukerne, sier han.

Les også: Strømenighet med SV får slakt: – Mikroskopisk endring

– Dramatisk utvikling

Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt sier til Nettavisen at han deler mange av de samme tankene.

– Det har vært en dramatisk utvikling den siste uken. Over lengre tid har det vært lite tilsig i vannmagasinene, samtidig som forbruket til folk har økt. Da må man løfte prisene til de man ser i Europa, sier Lilleholt til Nettavisen.

Han sier at han har registrert at nordmenns strømforbruk den siste tiden har vært lavere enn det det normalt sett ville vært, og at dette faktisk kan ha påvirket situasjonen litt til det bedre.

– Det er ikke ekstreme temperaturer, likevel blir det nye rekorder og det er litt av problemet. Vi kan få det kaldere senere. At forbruket har vært lavere enn normalt hjelper litt, for det kunne ha vært enda dyrere. Men blir det kaldere frykter jeg et mer brutalt scenario enn vi ser i dag[strømprismessig], sier kraftanalytikeren.

Etterlyser grep fra Statnett

Han etterlyser at Statnett kommer på banen og endrer statusen for vannmagasinene fra grønt til gult.

– Man burde ikke ha fjernet det gule signalet som vi hadde i høst. Man undervurdere de store eksportmulighetene. Når det er lavt tilsig og lite vann i magasinene, tappes de fort, sier han.

For ordens skyld: Betegnelsen grønt betyr på «kraft»-språk at det er en normal situasjon i vannmagasinene, mens gult betyr at nivået er stramt.

Les også: Toppsjefen raser over at «ingen» snakker om norsk strømsløsing: – Umulig å forstå

Sjokkprisene drar ingensteds

Svor i Gudbrandsdal Energi sier at han registrerer med glede at politikerne har kommet til enighet med tanke på avhjelpende tiltak, for det ser ut til å bli en dyr strøm-vinter.

– Det ser ut til å bli en dyr avslutning på desember, og jeg har ikke tro på at situasjonen vil gå over før vi er godt inne i det nye året med tanke på strømpriser, sier han.

Svindyr dusj

En utregning Nettavisen har gjort viser at mellom 18 og 19 i morgen koster en en dusj på 10 minutter (forbruk på 5,6 kwh) hele 32 kroner. Regnestykket blir da strømprisen på 4,59 kr pr kwh pluss moms på 25 prosent, som er 5,7 kr. 5,7 kroner ganger forbruket på 5,6 kwh er 32,12 kr.