(Avisen Agder)

Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket holder pressekonferanse etter at danske myndigheter har stanset bruken av AstraZeneca-vaksinen.

Pausen skjer etter at vaksineringen med AstraZeneca er satt på vent i Danmark og minst fem andre land etter at flere vaksinerte har fått blodpropp.

– Vi avventer for å se om det er noen sammenheng mellom vaksinasjonen og disse tilfellene av blodpropp, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI).

Han legger til at Legemiddelverket har igangsatt undersøkelser av vaksinen.

Vaksineprodusenten AstraZeneca mener deres vaksine er trygg, til tross for at land som Danmark stanser bruken av den av frykt for alvorlige bivirkninger.

Det er ikke påvist sammenheng mellom vaksiner og bivirkningene som mistenkes, som er alvorlige blodpropper. Ett dødsfall i Danmark er knyttet til saken.

Både Stavanger og Trondheim har stanset bruken av AstraZeneca-vaksinen midlertidig etter meldinger om bivirkninger. Helsesjef Runar Johannessen opplyser til Stavanger Aftenblad at Stavanger kommune også pauser bruken. Det samme gjør Sandnes, ifølge Sandnesposten.