Viltfamilien i Kvås foretrekker å være utendørs

VILTFAMILIEN: Børge foss og Ane Tesaker Belland med gutten Tarjei og Andres. Den russiske laikaen Lars og malmuten Banj er også absolutt til stede.

VILTFAMILIEN: Børge foss og Ane Tesaker Belland med gutten Tarjei og Andres. Den russiske laikaen Lars og malmuten Banj er også absolutt til stede. Foto:

Du kan følge dem Norse-TV.

DEL

TUR-TV: Norse-TV er er et norsk nettsted som presenterer dokumentarserier – det kan kanskje sammenlignes med YouTube – bortsett fra at seerne må betale for opplevelsen.

Men altså familien fra Kvås; far Børge Foss, mor Ane Tesaker Belland og guttene Tarjei (8) og Andreas (6). Tur og natur er hovedinteressen for alle fire, ja for de firbeinte vennene Lars og Banjo, også. I det sivile liv er pappa rørlegger mens mamma er lærer ved Årnes skole.

Tur hele livet

Børge forteller at han har gått på tur hele livet.

– Det vi gjør nå, er i grunnen det som foreldrene mine gjorde da jeg var liten. Vi tar med ungene ut i naturen, men vi tvinger dem ikke, sier Børge Foss.

Han har beholdt interessen fra barndommen, og lagt bak seg ekspedisjoner over det meste av Sør-Norge.

Ane forteller at hun gikk tur som unger flest med foreldrene sine under oppveksten.

– Men det var først da jeg møtte Børge det virkelig ble turer, sier hun til Lyngdals Avis.

Siden bleiealderen

Guttene har fått bli med på tur siden de brukte bleier. Nå er de med på ettermiddagsturer, helgeturer, ukesturer og månedsturer.

– Unger har ikke ambisjoner om å gå langt. Vi setter oss mål, men vi samler ikke på mil, sier Børge.

Ofte er det bare snakk om å komme seg opp på heia.

– Eller kanskje setter vi bilen i nærheten av ei idyllisk tjønn og rusler rundt til den andre siden. Vi trenger ikke sove langt unna bilen, sier Børge.

– Men Børge vil gjerne benytte anledningen til å sove ute når han er på tur i helgene. Jeg går like gjerne en ettermiddagstur til Ørnekniben med guttene, sier Ane.

Været er ingen hindring.

– Hvis det er skikkelig uvær, så går vi vel ikke hjemmefra. Men blir det uvær når vi først er ute, så blir vi. Guttene tåler det mest. I fjor lå vi for eksempel ute i 13 minus, sier Børge Foss

.

– Guttene sov hele natta. Men vi lå tett i teltet, den natta, sier fruen.

Filming

Ideen om å filme turene vokte fram litt tilfeldig.

Det aller første forsøket sto Børge Foss og en kamerat for i ungdomsårene. Planen var å filme en lengre tur, men kameraene ble stort liggende i ryggsekken.

– Da ungene kom begynte vi å tenke på å dokumentere turene, for eksempel gjennom en blogg. Vi ville gjerne vise at dette går an. Men det er lettere å filme enn å skrive, synes jeg, sier Børge, som hadde kontakt med Stian Johnsen, mannen som står bak Norse TV.

HOPP: Andras tar seg enkelt over bekken. Storebror Tarjei og mamma Ane følger med. Malamuten Banjo er opptatt av noe annet.

HOPP: Andras tar seg enkelt over bekken. Storebror Tarjei og mamma Ane følger med. Malamuten Banjo er opptatt av noe annet. Foto:

– Han var i fyr og flamme, ville gjerne vise turene som episoder i en dokumentarserie. Vi får låne utstyr av ham, han sørger for redigering og klipping, sier Børge Foss.

– Filmingen var ikke stort å skryte av til å begynne med. Men vi har utviklet oss – litt, sier Ane Tesaker Belland.

Johnsen har som mål at han skal betale filmskaperne sine, men så langt har det ikke vært snakk om store summer.

– Vi gjør ikke dette for å tjene penger. Men skulle vi tjene noe, så betyr det jo at vi kan være enda mer på tur, sier Børge Foss.

NorseTV

Fra uthuset på Leland i Lindesnes driver Stian Johnsen kanalen sin. Han har bakgrunn fra Tare-TV i Mandal. Han sier til Lyngdals Avis at han ønsker å tilby en kanal for dem som forteller ekte historier om vanlige folk.

VILTFAMILIEN: Familien fra Kvås har blitt dokumentar på Norse TV.

VILTFAMILIEN: Familien fra Kvås har blitt dokumentar på Norse TV. Foto:

– Drivkraften bak NorseTV er å skape en plattform og strømmetjeneste som på sikt kan holde på filmtalenter i regionen slik at ikke alle forsvinner til storbyene. Selvsagt ønsker jeg å sikre egen inntekt, men alt utover dette skal gå tilbake til bransjen. Og ikke minst gjøre veien fra idé til produksjon mye kortere.

Sørnorsk filmsenter har hjulpet til med veiledning og advokatbistand. Samt bidratt med arbeidsstipend til filmskapere og dokumentarister som vil produsere innhold for NorseTV. Den store, overordnede idealistiske tanken med NorseTV er jo å skape massevis av arbeidsplasser og å være en strømmetjeneste som betaler godt for produksjonene.

Også seerne må betale, men Stian Johnsen har holdt abonnementsprisene på NorseTV nede. Du finner viltfamilien og de andre NorseTV-seriene her.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken