Truer med ekspropriasjon for å bygge ut Kvinesheia

STATKRAFT: Bjørn Mo Østgren, Knut A. Mollestad og Mattis Vidnes fikk hendene fulle med å forsvare Statkrafts Kvinesheia-prosjekt.

STATKRAFT: Bjørn Mo Østgren, Knut A. Mollestad og Mattis Vidnes fikk hendene fulle med å forsvare Statkrafts Kvinesheia-prosjekt. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Statkraft vil be om ekspropriasjon om grunneiere som har sagt nei til en minnelig avtale på Kvinesheia fastholder motstanden.

DEL

ENERGILOVEN: Knut A. Mollestad i Statkraft viste til Energiloven, som åpner for at det kan bes om ekspropriasjon.

– Det skal gjøre det mulig å gjennomføre større utbygginger selv om enkelte sier nei., slo han fast.

– I mine ører høres det ut som en trusel – avtale eller ekspropriasjon, sa Unni Nilsen Husøy (Frp).

Tverrpolitisk

Motstanden mot Statskraft Kvinesheia-planer i kommunestyret for nye Lyngdal er tverrpolitisk – fra Fremskrittspartiet til Rødt. Likevel stilte Statkraft mannsterke opp for å orientere om planene for Kvinesheia, som også delvis skal ligge i Lyngdal.

Rødts Marius Thoresen mint om opinionen i Lyngdal, og spurte om hvorfor Statkrafts folk prøver å gi inntrykk av at planene vil bli gjennomført.

Roger Abusland (H) gikk lenger. Han slo fast at Statkraft ikke respekterer Lyngdals lokalpolitikere, som enstemmig har sagt nei til vindkraft. Det følte han seg sterkt provosert over.

Statkraft var i Lyngdal for å orientere om den reviderte konsesjonssøknaden de har sendt for Kvinesheia. Statkraft har en gjeldende konsesjon som de ønsker å endre. De kunne fortelle at de har redusert utbyggingen totalt fra 26 til 15 turbiner, og fra seks til to turbiner, og at de har avtale med alle grunneierne i Lyngdal.

Hvem tuller?

Det fikk Abusland til å reagere skarpt. – Bare en av tre grunneiere på lyngdalssiden vedkjenner seg en frivillig avtale. En sier nei, og en har avtale med en konkurrerende konsesjonssøker. Enten tuller grunneierne – ellers tuller dere!

Karsten Fidjeland (Sp) viste til at Lyngdals lokalpolitikere enstemmig har sagt nei til vindkraft Hvordan kan myndighetene overprøve lokaldemokratiet, spurte han.

Han fikk støtte av Arnfinn Havås (H) som spurte hvorfor Statkraft ikke respekterer de folkevalgtes vedtak i saken.

Les også: Samlet NEI til vindkraft

– Det må myndighetene nesten svare på, svarte Mattis Vidnes.

– Hva synes dere om å overkjøre 35 kommunestyrerepresentanter.

– Vi har valgt å komme for å presentere dette. Vi mener de reviderte planene er gode, svarte .

«Markedsmessig behov»

– Dere har orientert oss i over to skoletimer. Er det behov for dette, ville Jørg Hadland (KrF) vite.

Til det svarte Mollestad at det var markedsmessig behov for vindkraften.

Elin Kvelland (Sp) sukket over at utbyggerne hadde utredet virkningen for dyrelivet, men ikke for folk. – Hva med støyen, spurte hun.

Ila D. Patel (Ap) fulgte opp med spørsmål om lavfrekvent støy og hjerteplager.

Geir Fuglseth fra Statkraft mente likevel at dette var et mindre problem. Han viste til at svært mange nordmenn har mer støy rundt boligene sine enn det som vil være hørbart rundt vindparken., og at turaktiviteten i utbygde områder har økt.


Artikkeltags